Profel
Profel

De EPC-waarde, wat is dat nu precies?

De energieprestatiecoëfficiënt (EPC) is een onderdeel van de energieprestatienormering (EPN). De EPC geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Hoe energiezuiniger het gebouw, hoe lager de norm. In duidelijke taal: hoe beter je een woning maakt met isolatie, ventilatie en installatie, hoe minder energie je nodig hebt om de woning comfortabel warm te houden.

De EPC-norm

De hoeveelheid energie die nodig is om je woning te verwarmen of verkoelen wordt gewogen en uitgedrukt in een EPC-cijfer. Als je in Nederland een nieuwe woning wilt bouwen moet deze aan de EPC-eisen voldoen.

Aan bouwmaterialen zijn waarden toegekend. De isolatiewaarde van vloeren, muren en daken kun je bijvoorbeeld uitdrukken in een Rc waarde. En ramen en deuren hebben een U-waarde. Daarbij wordt niet alleen naar het type glas gekeken, maar ook hoe het vastzit in het kozijn en hoe het kozijn weer vastzit in de muur. Aansluitingspunten worden dus meegewogen. Al deze waarden en materialen worden ingevoerd in de EPC-berekening en daar komt een cijfer uit. Hoe lager, hoe beter. Deze berekening wordt meestal door een bouwbedrijf, architect of adviseur gemaakt. Bereken hier zelf de EPC-waarde van je woning.

Hoe verlaag ik de EPC waarde van mijn woning?

Je kunt investeren in duurzame energiebronnen zoals wind-, water- en zonne-energie om de EPC-waarde van je woning te verlagen.

Je kunt ook beginnen met je energieverbruik te beperken door verspilling tegen te gaan. Zorg dus dat je huis goed geïsoleerd en luchtdicht is. Kozijnen en deuren kunnen hier, naast dak-, vloer- en muurisolatie, een mooie rol in spelen. Lees ook onze blogs over het isoleren van deuren en kozijnen. Vooral oudere woningen hebben vaak nog slecht geïsoleerde deuren en kozijnen waardoor de EPC-waarde hoger ligt.

Heb je enkel glas in huis? Dan raden wij je aan dit te vervangen door dubbel glas. Je kunt zelfs kiezen voor driedubbel glas. Dat levert je een lagere energierekening en een geluidsreductie van -28db op. Daarnaast zorgen verluchtingsroosters voor een goede ventilatie. Zo kun je de EPC-waarde in potentie tot 24% verlagen. Het isolatieglas van Profel komt zelfs in aanmerking voor subsidie. En houd rekening met de omkadering van je ramen en deuren. Bepaalde soorten hout laten meer energie door dan bijvoorbeeld aluminium. Vraag ernaar bij je Profel Expert.


Geniet nu van onze voorjaarsactie

Wij helpen je graag verder met het maken van de juiste keuze.

Misschien vind je dit ook interessant?