Profel
Profel

Dubbel, driedubbel of hoogrendementsglas? Zo kies je verstandig

Heb je nieuwe kozijnen en deuren nodig? Dan moet je een totaalpakket kiezen. Besteed daarbij genoeg aandacht aan de beglazing. Want het glas is belangrijk. Niet alleen voor je wooncomfort maar zeker ook voor je energierekening. Hoogrendements (HR-)glas isoleert het best en wordt dus steeds meer verkocht.

HR-glas isoleert zes keer beter dan enkel glas en drie keer beter dan het klassieke dubbel glas. Het voordeel voor jou? Minder verwarmingskosten in de winter, een koeler huis in de zomer en altijd een behaaglijk binnenklimaat. Geen vervelende koude uitstraling bij de ramen. Maar is HR-glas áltijd de beste keuze? Verstandig kiezen is de boodschap.

Dubbele beglazing kiezen = HR-glas

Veel professionele kozijn- en deurfabrikanten bedoelen HR-glas als ze het over dubbele beglazing hebben. Kies je voor HR-glas? Dan krijg je een dubbele beglazing met een doorzichtige, warmteweerkaatsende coating in de glasspouw. De energieprestaties van dit type glas zijn uitstekend: Ug-waardes van 1,1 tot 1,0 W/m²K zijn de norm. Beglazing met twee doorzichtige coatings levert zelfs U-waardes op tot 0,8 W/m²K.

Hét isolatie-ingrediënt? Edelgas

Behalve een warmteweerkaatsende laag zorgt ook de opvulling van de spouw tussen de twee glasbladen voor meer en betere isolatiewaarden. Bij het klassieke dubbel glas bestaat die opvulling uit droge lucht, bij HR-glas is het een edelgas zoals argon.

Waarom kiezen voor driedubbele beglazing?

Wil je drievoudige beglazing? Dan bestaat het raam uit drie glasbladen. Dat driedubbel glas nog beter isoleert, merk je aan de gunstige Ug-waarde tot 0,5 W/m²K afhankelijk van de spouwdikte. Ook bij driedubbele beglazing zijn de spouwen opgevuld met argongas en zijn twee glasbladen voorzien van een coating.

Aandachtspunten

Het grote isolatievoordeel van driedubbel glas is een duidelijke plus. Maar voor je een keuze maakt, zetten we deze aandachtspunten nog even op een rij:

  • HR-glas is gemiddeld 35 procent minder duur dan driedubbel glas. Hou daarmee rekening bij je budgetberekening.

  • Driedubbele beglazing condenseert sneller aan de buitenzijde. Ontdek waarom.

  • Een ruit met driedubbele beglazing weegt meer. Daardoor vereist de plaatsing wat meer inspanning.

Gratis advies

Wij helpen je graag verder met het maken van de juiste keuze.

Misschien vind je dit ook interessant?