Profel
Profel

Hoe voorkom je thuis overlast door omgevingsgeluid?

Je huis is een oase van rust waarin je ontspant en geniet van de stilte. Tenminste, als je geen last hebt van omgevingsgeluid. Wil je zoveel mogelijk geluid buitenhouden? Sta dan even stil bij deze tips als je nieuwe kozijnen en beglazing kiest.

Een comfortabel geluidsniveau

Wist je dat een geluidsverschil van 1 tot 3 decibel nauwelijks waarneembaar is? Pas als het niveau met 5 decibel daalt, zal je het verschil horen. Voor een aangename leefomgeving moet je dus bewust streven naar een comfortabel geluidsniveau. Maar wat is comfortabel? Dat ligt ook aan het gebruik van de ruimte. In cijfers uitgedrukt, zou het geluidsniveau in je woonkamer tussen de 20 en 40 decibel moeten liggen. En in stillere ruimtes zoals een slaapkamer of een bibliotheek wil je bij voorkeur maximaal 30 decibel.

De geluidsisolatiewaarde

Hoe weet je of je het juiste glas kiest als je nieuwe deuren en kozijnen aanschaft? In de productinformatie over beglazing staan deze waardes vermeld: Rw (C; Ctr). Rw is de geluidverzwakkingsindex. Die geeft weer in hoeverre de beglazing de geluidsinfiltratie tegengaat. C en Ctr zijn aanpassingsfactoren voor hoge en lage tonen. Dit voorbeeld maakt het duidelijker. Stel dat de beglazing van jouw keuze de waardes Rw = 38 (C = -2; Ctr = -5) heeft.  Dan biedt het glas je een geluidsisolatie van 36 (38 – 2) decibel bij hoge tonen en 33 (38 – 5) decibel bij lage tonen.

Woon je dicht bij een school? Dan heb je vooral geluidsisolatie tegen hoge tonen nodig. Zo hou je het geluid van spelende kinderen tegen. Om de geluidsinvloed van traag rijdend autoverkeer te beperken, kan je beter kiezen voor het afzwakken van lage tonen.

Praktische tips

Houd rekening met deze tips bij de keuze van beglazing:

  • Kies voor een asymmetrische opbouw. Een opbouw van 6/15/4 (glasblad 1/spouw/glasblad 2) is daarbij geluidswerender dan de opstelling 4/15/4 met twee identieke glasdiktes.

  • Kies dikke glasbladen zoals het type 8/15/4.

  • Kies gelaagd glas zoals het type 4/15/44.2. Wist je dat er ook gelaagd glas bestaat met een nóg betere akoestische prestatie?

Gehard glas, de afwezigheid van een coating en de plaatsingsrichting van de beglazing beïnvloeden de geluidsisolatie niet. Ook argon gebruiken om de spouw tussen de glasbladen op te vullen, verhoogt de geluidsisolatiewaarde niet. Je goed laten informeren is en blijft dus de boodschap!

Gratis advies

Wij helpen je graag verder met het maken van de juiste keuze.

Misschien vind je dit ook interessant?