Profel
Profel

Met deze tips wordt kozijnen wassen een glasheldere zaak

Een huis met vuile kozijnen ziet er al snel slordig uit, zowel van binnen als van buiten. Regelmatig de kozijnen wassen is noodzakelijk, anders wordt het lastig om het vuil weg te krijgen. Twee keer per jaar is echt wel een minimum. Woon je aan een drukke weg, in het stadscentrum of aan zee? Plan dan jaarlijks vier wasbeurten in.

(Schoon) water, de rest komt later

Neem een emmer met schoon water en voeg er wat neutraal afwasmiddel of een kleine hoeveelheid aangepast reinigingsproduct aan toe. Gebruik een spons en sop de kozijnen goed in, tot in de hoeken. Spoel ze na met schoon water. Als laatste stap maak je de kozijnen droog met een kozijnwisser.

Kozijnen wassen? Check het weerbericht

Hou rekening met het weer als je de kozijnen wil gaan wassen. Doe het nooit in het volle zonlicht of als het te warm of te koud is. Bij hitte of in de volle zon droogt het water te snel op. Het resultaat? Hinderlijke, ontsierende strepen.

Vermijd ongeschikte hulpmiddelen

Hulpmiddelen inschakelen om je kozijnen sneller schoon te krijgen: verleidelijk, maar niet zonder gevaar. Bescherm je raamrubbers, raamwerk, folies en gevel maximaal tegen aantasting. Gebruik daarom nooit schuurmiddelen, zuuroplossingen en alkalische stoffen zoals soda. Zij kunnen het glasoppervlak onherroepelijk beschadigen en in sommige gevallen ook de coating.

Let op voor krassen in het glas

Pas op als je de kozijnen aan de buitenkant schoonmaakt. Dit glas, dat je vaak ziet bij kantoorgebouwen, is voorzien van een laagje metaaloxiden. In dat doorzichtige, flinterdunne metaaloppervlak komen heel snel krassen. Die dringen onherroepelijk door de coating. In het ergste geval laten ze de beschermlaag zelfs verdwijnen.

Je kozijnen regelmatig én volgens de regels van de kunst wassen, is dus de boodschap.

Gratis advies

Wij helpen je graag verder met het maken van de juiste keuze.

Misschien vind je dit ook interessant?