Profel
Profel

Open of vaste kozijnen: alle mogelijkheden

Bij de keuze voor nieuwe kozijnen zijn er heel wat vragen te beantwoorden. In de eerste plaats natuurlijk: ga je voor kozijnen die open kunnen of vaste kozijnen? In deze blog zetten we alle mogelijkheden op een rij.

Vast = zonder vleugel

Kies je voor vaste kozijnen? Dan hebben de vensters van je keuze geen vleugel. De vleugel is het opendraaiende of -kiepende deel van je kozijnen en bepaalt of we spreken van een vast kozijn of een kozijn dat open kan. Houd dus vooral ook rekening met de praktische aspecten bij je keuze. Is er geen reden waarom de kozijnen in een bepaalde ruimte geopend moeten worden? Dan ligt het voor de hand om voor vaste kozijnen te kiezen. Ook vanuit veiligheidsoogpunt kun je ervoor kiezen om vaste kozijnen te installeren, bijvoorbeeld langs de straatzijde van je woning of gebouw. En natuurlijk zijn vaste kozijnen ook iets goedkoper dan draai-/kantelkozijnen.

Combinatie draai-kiepstand

Een kozijn waarvan je een vleugel kunt openen en dat daarnaast eenvoudig op de kiepstand kan worden gezet, heet een draai-kiepkozijn. Wil je voldoende frisse lucht toelaten wanneer je aanwezig bent of het kozijn op de kiepstand zetten op zachte voor- en najaarsdagen? Met dit type kozijn hoef je niet te kiezen tussen een draaikozijn of een valkozijn. Hierbij krijg je namelijk het beste van twee werelden in één kozijn.

Volledig opendraaiend kozijn

Een draaikozijn is een kozijn dat volledig open kan draaien. Kies je voor dit type kozijn? Dan is het belangrijk om vooraf goed na te denken over de draairichting. Zo geniet je optimaal van het praktische comfort dat een draaikozijn kan bieden. Een concreet voorbeeld: stel dat je kozijnen maar moeilijk bereikbaar zijn van buitenaf. Als je dan kiest voor draaikozijnen die naar binnen toe openen, kun je je kozijnen een stuk makkelijker wassen!

Maak kennis met het valkozijn

In sommige gevallen is het helemaal niet nodig om een kozijn te hebben dat helemaal open kan draaien. Met een valkozijn, dat je alleen kunt openen in kiepstand, heb je dan toch voldoende mogelijkheden om te luchten. Heeft je huis op een of meerdere plaatsen kleine kozijnopeningen? Dan is het vaak niet mogelijk om draai- of draai-kiepkozijnen te plaatsen. Een valkozijn is dan een prima alternatief.

Zoveel wensen, zoveel mogelijkheden

Moraal van dit verhaal: houd bij de keuze van een kozijn vanaf het begin rekening met de functie van het kozijn. Zo bepaal je aan de hand van de specifieke kenmerken van jouw woning of gebouw welk type kozijn het meest geschikt is. Open of vaste kozijnen? De keuze is aan jou, maar Profel staat je graag terzijde met nuttig advies.

Gratis advies

Wij helpen je graag verder met het maken van de juiste keuze.

Misschien vind je dit ook interessant?