Profel
Profel

Tips voor een veilig gevoel in eigen huis

De zomer is alweer ten einde. Het is weer vroeg donker. We brengen meer tijd door in eigen huis. In alle rust genieten. Het is dan wel zo fijn als je daar een veilig gevoel bij hebt. We geven je vijf tips voor veiligheid in huis.

De zomer is al weer ten einde. Waar we tot voor kort nog hele avonden buiten in het licht op een terras doorbrachten is het nu verbazingwekkend vroeg donker. We brengen meer tijd door in eigen huis. Lekker op de bank met een kop thee. In alle rust genieten. Het is dan wel zo fijn als je daar een veilig gevoel bij hebt. We geven je vijf tips voor veiligheid in huis.

1. Trek de gordijnen dicht

Omdat het weer sneller donker is kunnen mensen makkelijk bij je naar binnen kijken. Zo geef je inbrekers alle kans om op hun gemak te bekijken wat je allemaal in huis hebt staan. Want als jij binnen in het licht zit en zij buiten in het donker staan, kun je ze niet zien. Door de gordijnen vroeg dicht te trekken breng je ze niet in de verleiding een inbraak in jouw huis in te plannen.  

2. Kies voor kunststof

Veiligheid staat vaak op nummer één bij de aanschaf van een kozijn of deur. Terecht als je het ons vraagt. Niets is fijner dan een veilig gevoel. Alles wat voor jou van waarde is wil je tenslotte goed beschermen. Kunststof kozijnen worden standaard verwerkt met staal en zijn voorzien van inbraakwerende metalen sluitnokken, zware stabiele scharnieren en anti-foutbediening op het raambeslag. Kunststof is dus ideaal materiaal om inbraken te voorkomen.

3. Laat je keurmerk zien

Studies tonen aan dat dieven voor snelheid en gemak gaan. 80% van de inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsinbrekers: inbrekers die alleen inbreken als het hen niet te moeilijk wordt gemaakt. Maak het ze dan ook zo moeilijk mogelijk! Dat kun je doen met diverse keurmerken zoals het Nederlandse Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW): het bewijs dat je kozijnen en deuren inbraakveilig zijn. Alleen al bij het zien van dit keurmerk lopen inbrekers zo je huis voorbij. 50% om precies te zijn. Dat is de moeite waard.

4. Kies voor extra inbraakwerende middelen

Naast de keuze voor het materiaal, zoals een kunstof raam of deur, kun je voor extra inbraakwerende middelen kiezen. Zoals een slot met een meerpuntsluiting (dat is een slot met minstens drie sluitpunten). Of je maakt gebruik van een gecertificeerde cilinder (SKG** of SKG***). Deze gepatenteerde sluittechniek biedt wettelijke bescherming tegen kopiëren en zijn verplicht sinds 1 januari 2016 in nieuwbouwwoningen. Ze zijn beschermd tegen lockpicking. Een inbreker komt er dus niet zomaar in.

5. Wat dacht je van inbraakwerend glas

Natuurlijk wil je graag een veilig gevoel hebben in je huis. Maar je hoeft er ook geen Extra Beveiligde Inrichting (EBI) van te maken. Een beetje licht en ruimte in huis is namelijk ook wel fijn. Als je van veel glas houdt, kies dan voor inbraakwerend glas. Dit gelaagd glas bestaat uit verschillende lagen glas van drie of vier millimeter met PVB-folie ertussen. De folie maakt het glas inbraakwerend door de energie van een impact op het glas te absorberen. Dit glas is veel moeilijker om in te slaan en beschermt je tegen inbraken.

Benieuwd waar je de dichtstbijzijnde Profel Expert is gevestigd? Ontdek het snel!