Je gebruikt een sterk verouderde browser. Upgrade je browser om je surf ervaringen te verbeteren.

360 graden icon Created with Sketch. 360º keyboard-arrow-down - MaterialIcons-Regular Created with Sketch. Tekengebied 2 Tekengebied 2 Tekengebied 2 icon/download Created with Sketch. image/svg+xml Artboard 1 image/svg+xml Fill 1

Wegwijs in de wirwar van U-waardes van kozijnen en deuren

Wil je weten hoe goed jouw kozijnen en deuren isoleren tegen kou en warmte? Of sta je op het punt om nieuwe te kopen en wil je goede keuzes maken? We verduidelijken de meest gebruikte technische termen in heldere taal. Zo snap je het voortaan meteen.

U-waarde uitgelegd

Je ziet de term vaak opduiken in brochures voor kozijnen en deuren. Maar waarom is de U-waarde zo belangrijk? Dat cijfer geeft je een beeld van de hoeveelheid warmte die je kozijnen en deuren doorlaten. Heeft jouw kozijn een hoge U-waarde? Dan laat het veel warmte door. Hoe lager de U-waarde, hoe hoger de isolatieprestatie van je kozijn.

Van Uf tot Uw: wat moet je ermee?

Om de isolerende werking van kozijnen en deuren in beeld te brengen, bestaat er een reeks specifieke U-waarden. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

De afstandshouders zijn de kleine latjes die de glasplaten van elkaar scheiden. Ook die leiden tot warmteverlies. Om ze beter te laten isoleren zijn ze tegenwoordig vaak omhuld met kunststof.

Afstandshouders
Afstandshouders

Hou de Ug-waarde van je kozijnen en deuren in de gaten

Wist je dat de oppervlakte van het materiaal in je kozijn of deur de U-waarde sterk beïnvloedt? Bij grote kozijnen met veel glas kijk je dus eerst naar de Ug-waarde en dan pas naar de Uf-waarde. De isolatiewaarde van het glas telt zwaarder dan die van het raamkozijn. Voor een goede isolatie is het glastype dus belangrijker dan het materiaal van je raam- of deurkozijn. Heeft je deur maar weinig glas? Dan zal de Up-waarde belangrijker zijn.

Facts and figures

De U-waarde druk je uit in W/m²K. De W staat voor de hoeveelheid warmte die verloren gaat per vierkante meter (m²), en dat bij een temperatuurverschil van 1 graad Kelvin (K).

Wil je een nieuw huis bouwen in Nederland? Dan moeten je kozijnen een Uw-waarde van 1,5 W/m²K hebben. Voor deuren mag de Ud-waarde niet hoger liggen dan 2,0 W/m²K. En de Ug-waarde van het glas in je kozijnen en deuren ligt lager dan 1,1 W/m²K.

Profel levert kozijnen en deuren die voldoen aan de strengste isolatie- en andere voorschriften. Benieuwd? Neem contact op met de Profel Expert in jouw buurt.


Bekijk ook

Glasheldere beloftes: Service voor, tijdens én na... Meer over onze beloftes
Na grondige analyse krijg je advies op maat, binnen je budget.
We dragen zorg voor je spullen en laten alles netjes achter.
Alles moet kloppen voordat we stoppen
Wij staan altijd voor je klaar mocht er achteraf een probleem zijn.
Meer over onze beloftes

Ervaren en gecertifieerde Profel verdelers die ons uitgebreide assortiment door en door kennen?

  • Showroom met uitgebreid assortiment in jouw regio.
  • Snel antwoord op een vrijblijvende offertevraag.
  • Professioneel advies en begeleiding.
  • Service voor, tijdens en na de montage (10 jaar fabrieksgarantie).

Vind jouw Profel Expert

tussen de meer dan 100 bij jou in de regio